• ···
Nye tider

Permafrost

Det er koldt i andedammen pt.

Det kan ikke have forbigået nogen. Ikke ret mange i hvert fald.

Pissehamrende koldt.

Altså udenfor.

Inde nyder jeg gulvvarme og brændeovn uhæmmet. Og hul i CO2!

Og da jeg nyder mine sidste feriedage, inden jeg starter på job, er der virkelig ingen grund til at jeg skal ud og føjte mens det stadig er mørkt og meget koldt. Men i denne uge ser virkeligheden ganske anderledes ud.

Jeg skal nemlig i allerhøjeste grad ud i både mørket og kulden. For at fragte børn til store uddannelsessteder, for at de kan danne sig et overblik over deres muligheder senere i livet og efter niende klasse.

De skal være der klokken 8. Og det er langt væk.

Det er lige tidligt nok synes jeg, men hvad, jeg er da ikke den der brokker sig…

Kører bare artigt fra møllen og til de store steder. Og der skal samles flere op undervejs. Men jeg slipper så for at hente.

Så jeg var tidligt på færde. Og tog det ellers forholdsvist roligt. Mens jeg skrabede isen af. Officielt altså.

Uofficielt kan det godt være der kom nogle høje lyde ud gennem min mund, men det var først da jeg i 20 minutter havde skrabet sne og is og permafrost af det røde lyn, og derpå satte mig ind i det – lynet altså – kun for at undre mig over jeg intet kunne se ud af den forrude, jeg netop havde skrabet fri for is.

Det var så der de høje lyde kom ind i billedet. Det viste sig nemlig at der også var is på indersiden af det røde lyns forrude.

Det er ikke i orden.

Er I klar over hvor besværligt det er at skrabe is af indersiden?

Og hvor meget det sviner?

Og efterfølgende drypper ned?

Så mine bukser så ud som om de havde fået mæslinger uden farve.

Og det var ærligt talt lidt koldt.

Ej men altså… Is inde i bilen. Noget må være utæt.

Vil godt have en garage. Subsidiært tøvejr.

Faktisk helst tøvejr.

   

22

 • Puh, jeg er glad for at jeg ikke har nogen bil, men til gengæld har en garage til tvillingevognen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Det er desværre nødvendigt i udkantsDK. Godt du har noget til vognen – det ville være en kold fornøjelse at blive lagt i en frossen barnevogn!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uf, det er bare ikke i orden 🙁 Kan du ikke købe en af de der ‘overfrakker’ til det røde lyn. Ikke alene ville du slippe for is på ydersiden, men rimeligvis også på indersiden af ruderne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Hmm.. Det var nok værd at investere i.. Jeg må se om budgettet kan blive godkendt! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nejnej, det er ozonlaget, der er hul i … 😉 – men jeg forstår hvad du mener …
  Det er desværre sådan, at hvis ikke man sørger for udluftning i bilen (brrrr), så bliver fugten fra os derinde, og så har man problemet med is på indersiden af ruderne – især hvis der oftest er mere end én i bilen. Dette er naturligvis ikke tilfældet med biler større og mere avancerede end din og min …
  Derfor hjælper det kun på ydersiden, hvis du pakker den ind – men det er da bedre end ingenting.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   høhø! 😉
   ..
   Har i går aftes lukket noget på klem.. lille smule. Har stadig til gode at se indersiden af bilen nu..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Næste gang må du blæse på loven og co2 og alt det andet og starte bilen mens du skraber udvendigt….shhh…det sagde jeg ikke (og jeg gør det så ikke selv fordi jeg er lykkelig indehaver af en carport). Til gengæld sørger vores nabo for forureningen for hele kvarteret – han tænder motoren og så har jeg ham mistænkt for både at gå i bad og spise morgenmad, for den kan sagtens stå og køre i 15-20 min. Og DET er noget miljøjsvineri.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Jeg er kommet til at starte bilen så den kører mens jeg skraber.. Men det er ikke så tit det sker. Har alligevel dårlig samvittighed! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uf jeg hader også at skrabe is af, men har det dog ikke indenfor i bilen..:-D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • 🙂 Jeg kan godt huske, når det også sner indvendig i bilen 😉

  Som de andre siger … start bilen inden du begynder at skrabe. Det kan blive en win win situation 😉 for når du er færdig med at skrab udvendigt vil bilen være nogenlunde varm at sætte sig ind i 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Jeg ved det godt – men det hjalp ikke det fjerneste på inderside isen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der er ingen grund til at starte bilen og lad den stå og gå i kold tomgang – det har den ikke godt af og den forbruger rigtigt meget brændstof på det.

  Men hvis du bruger 20 minutter på at skrabe den vil jeg anbefale at du får fat i en messingskraber, den høvler isen af som en leg.

  Is indvendig er bare ikke det sjoveste, men det hører med hvis du ikke vil lade den stå med åbne vinduer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Du ved – overdrivelse fremmer forståelsen! 😉
   Men det FØLTES som 20 minutter!

   Må vist investere. Enten i overfrakke til bil eller metalskraber..

   Prøvede det med vindue på klem. Er spændt på resultatet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Som cyklist har man en fordel, man skal ikke skrabe is af ruderne! Når det så er sagt vil jeg indrømme, at jeg har sat cyklen i stald for tiden, jeg synes simpelthen, det er for koldt at cykle i øjeblikket. Jeg traver i stedet glad ned til bussen om morgnen og sætter mig ind i varmen og læser et par afsnit på min nye e-bogslæser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Nej det er smart.
   Men jeg kører ikke 101 km på cykel 😉 Ejheller 20 km med 3 stks teenagere på slæb 🙂

   Kan godt forstå du tager bussen lige i disse tider!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Min kære gamle rullemarie gør det også. Gjorde det for første gang her for nylig i anledning af tundraens ankomst. Heeeeelt vildt irriterende når man i forvejen er lidt sent på den, har proppet 3 børn ned i deres respektive autostole og skolen starter om 15 minutter og der er ti minutters kørsel, 5 minutters udvendig skraben og ti minutters helt uventet indvendig skraben før afgang. Har opdaget en sammenhæng imellem hvad jeg smider ind i bilen af snefyldte kælke og klapvogn med sne på hjulene, og laget af indvendig is næste morgen. Er begyndt at lufte fugten ud systematisk imens jeg kører: knaldr helt op for varmen i 5 minutter, åbner to vinduer i tyve sekunder, lukker vinduer, knalder op for varmen og åbner så igen, sålænge jeg gider blive ved. Det fjerner det meste så næste morgen bliver mere human at komme igennem…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Jamen præcis!!
   Det er udluftning.. hvordan virker det om natten?
   Men ja nu er det snart forår og så er det pjat overstået!!! Blev der sagt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena

  Jeg kører rundt i en bil fra 1999 og her sner det også på indersiden – eller det gjorde det. Jeg har været i IKEA og købe et lyseblåt/babyblåt fleecetæppe til en hel 10 krone. Det kommer jeg på forruden og 20 cm over taget i toppen. Mine viskere får endda tæppe omkring viskerbladene ; o) det hjælper vildt på både ruderne og frost på viskerbladene. Mon ikke der er budget til et tæppe eller 2……. Lena

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lenas idé er da helt genial! Jeg havde problemet, da jeg havde en gammel VW, men jeg gav den en ‘nathue’ på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • kongmor

   Ja ideen er god! Og jeg tror at jeg skal investere i en fleeceplaid!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye tider